13 Dezember 2013

6 Bella Italia

( A képek az utazásunkról készültek :hatodik bejegyzés 2013.06.22 Taranto)
Taranto, amelyet gyakran „két tenger városának” is neveznek, a Jón-tenger egyik öblének, a Tarantói-öbölnek a partján fekszik.
A két „tenger”, a Mar Grande és Mar Piccolo, amelyek partjain a város fekszik, lényegében két kisebb öböl, amelyeket a Cheradi-szigetek választanak el a Tarantói-öböltől. A két tenger között található kis szigeten alakult ki Taranto óvárosa, amelyet a Ponte di Porta Napoli és a Ponte Girevole („forgóhíd”) hidak kötnek össze a város többi részével. Ezen a szigeten található a város régi erődítménye, a Castello Aragonese is. A sziget tulajdonképpen egy félsziget volt, amelyet a 15. század első felében vágtak el véglegesen a szárazföldtől, amikor a törökök elleni védelem érdekében a Castello Aragonese nyugati oldalán egy vizesárkot alakítottak ki.  
 • Castello Aragonese : A négybástyás erődítmény elődjét 916-ban építették a várost uraló bizánciak, a szaracénok és a Velencei Köztársaság támadásainak kivédésére. A mai is álló erődítményt 1486-ban kezdték el építeni II. Ferdinánd nápolyi király parancsára, Francesco di Giorgio Martini építész tervei alapján. Az eredeti terveken egy négybástyás, négyzet alakú erődítmény, valamint a csatorna mentén végighúzódó fal és három további bástya megépítése szerepelt. Pénzhiány miatt azonban csak az erődítmény épült fel. Az erődítmény 1492-re készült el. 1707-ben börtönnek alakították át. 1887-ben az olasz haditengerészet szerezte meg. Napjainkban Taranto városának egyik látványossága. Falai között egy tengerészeti múzeumot rendeztek be.
  taranto taranto

  taranto
  taranto
  taranto
 • Ponte Girevole (forgóhíd): Taranto óvárosát (Città Vecchia) és új városrészét (Città Nuova) köti össze. A hidat, mely a mintegy 400 m hosszú és 73 m széles, Mar Piccolót a Mar Grandéval összekötő csatorna felett épült 1887. május 22-én avatta fel Ferdinando Acton olasz admirális. A 90 m hosszú és 9 m széles hidat Giuseppe Messina olasz mérnök tervei alapján építették meg acélból és fából. A híd két részből áll, melyeket vízszintes irányban hidraulikus turbinák forgattak el. 1957-1958-ban felújították és ekkor körszerűsítették turbináit is elektromos meghajtásra. A hadikikötő kiköltöztetése után a Mar Piccoloból a hidat ritkábban nyitják ki, mely egy kb. háromperces folyamat. A Ponte Girevole Taranto városának leghíresebb építménye és jelképe is egyben.
 • taranto
  taranto
  taranto
  taranto
  vespa vespa
  taranto
  Palazzo di Città: a város közigazgatási hivatalai számára épült, Davide Conversano (a tarantói városrendészet atyja) tervei alapján, neoklasszicista stílusban. Az épületet 1929-ben felújították, ekkor került helyére a homlokzatot díszítő óra is. A palota érdekessége az Arco del Governatore-nak nevezett folyosó, mely középen átszeli az épületet a bejárattól a hátsó homlokzatig ezáltal biztosítva a kapcsolatot a palota előtti tágas tér és a palota mögötti zsúfolt középkori városnegyed között. Az épület legszebb termei a Sala Consiliare (Tanácsterem) és a Sala degli Specchi (Tükörterem). mellette: Poszeidón-templom(más néven Dór-templom) az ókori Magna Graecia egyik legrégebbi építménye, a város görög gyökereinek egyetlen fennmaradó emléke. A romtemplom a Castello Aragonese előtti téren áll. A romok egy részét 1926-ban elbontották. A ma látható két dór oszlopot az i. e. 5 században építették az egykori tarantói akropolisz részeként. Valószínűleg Poszeidón tiszteletére épült, de nem kizárt, hogy Perszephoné vagy Aphrodité számára. Az i. e. 3 században a rómaiak érkezésével pusztulásnak indult. A 6. században egy ideig gabonatárolóként szolgált, majd a 10. században keresztény templomként. A 14. században agyagművesek használták.   taranto
  taranto
 • San Cataldo-katedrális:a tarantói érsek székhelye.A város központjában, a Città Vecchia szigetén áll. 1964. október 28-án XXIII. János pápa bazilika rangra emelte.1071-ben épült román stílusban.A névadó szentjeről, Szent Cataldus elnevezett kápolnáját a nápolyi Cosimo Fanzago márványszobrai díszítik, valamint a korábbi tarantói érsekek portréi.
  taranto
  taranto
  taranto
  • Tengerészek emlékműve (Monumento al Marinaio),egyike Taranto legismertebb emlékműveinek. Az Olasz Haditengerészet áldozatainak emléket állító építmény a Borgo Nuovo tengerpartján áll. Vittorio Di Cobertaldo szobrászművész 1974-es alkotása.taranto
  taranto
  taranto
  (forrásszöveg_wikipedia)
  20/5
 • 20/7  Keine Kommentare: